Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2020 16:04 - РАЗСЕЛВАНЕ НА НАРОДИТЕ В ЗАП. АЗИЯ КЪМ СРЕДАТА НА II ХДЛ. ПР. ХР. (2)
Автор: dichodichev1 Категория: История   
Прочетен: 336 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 14.03.2020 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
АРИИАрийци*, етнос от индо-иранската общност, населяващи северен Иран. Ариите, живеещи в долините на предпланинските и планинските райони, определено са скотовъдци и по-скоро номади, отколкото уседнало население – нпр. на арийско-др.-индийски Вожд (гопати) е с буквалното значение “който има крави”, а Борба (гавишти) – “жадуващ да придобие крави” (ИИ*, стр. 484); арийската дума приета в др.-инд. гопати: “вожд, племенен вожд”, следва да се разглежда като съставна от Го-, Ко-: “к’рава, газела”, и Пати: “господар”, което е всъщност др.-иран. и др.-бълг. Бат*, Бата*, а това също оказва района – териториален и културно-езиков, откъдето са ариите. Към ср. на ІІ хдл пр. Хр. А. завладяват С. Индия, а е възможно техни представители да са стигнали и до Китай, където по това време е “открита” каруцата теглена от кон*. В др.-индийският (санскрит) език думата “ария”, както и в др.-персийския език думата “айрия”, е запазена със значението “от добро семейство”, “благороден”, “аристократ”, като така са се назовавали завоевателите-арийци в Индия, в противоположност на покореното местно население, наричано от тях “дасъю, дас’ю” (ИИ*).

Всъщност, като пришълци от Световната свещена планина Хара* и представители на това население, те са имали самомнение на “православни, правоверни, закриляни от Бога, спазващи Божите закони” жители на Свещената планина и благословения район около нея [Арии = “от Хара*, от Ара”; по същият начин българите наричат себе си Именци от Имеон*, и Хони*, по името на Световната планина Хон* (“планината на Ан”; др.-иран. Ан*: “Върховният бог”), носеща названията-епитети Хара*, Имеон*, Машу*, Самар*, Сара (авест. sara-, sarah-: “връх, върховен, цар*, царски”), Тара (др.-бълг. Тарвил, Тервел*) и пр., както и шумер (шумерите) се самоназовават по епитета Самар на същата планина, на която живее Шама (Сама*) или Шамаш*: “Слънцето”; срв. българските градове Харка* (дн. Харков), Самара*, Сара-тау (дн. Саратов) – буквално “Сара-планина”, от в.-бълг. Тау: “планина”, и пр.].

Ариите, като номадски етнос, който до към ХV в. пр. Хр. населява земите м/у Бактрия*, Мидия* и Персия* (прото-персийците - еламити), са близки до културата на Древните българи*, които обаче са уседнал народ с градска култура, живеещ в равнините и планинските долини. Част от А. остават в старите си територии и не се изнасят в Индия. В древната Арменска география, при описание на Ср. Азия, свързано с периода около ІІ в. пр. Хр. (но същевременно и от гледната точка на даденостите през ІІ-VІ в. от н.е.), с името “Ария” се отбелязват северните райони на Иран – Иранското плато, които граничат непосредствено с Бактрия* (в даденият случай Балгхара-Бактрия е включена в общото понятие “Апартах” – тоест Партия*, която е на север от Ария). Това е още една причина, указваща, че името Арии трябва да си изведе от др.-ир. Хар*, Ар* със значение “планинец, планинци”, а етноса да се свърже с масива Хара* - обхващащ Хиндукуш, Памир, Алай, Танкан* (кит. Тян-шян*) и Кандахара*, но включващ и цялото Иранско планинско плато. Най-вер. А. пренасят в Индия пред-заратустрийската и донякъде заратустрийската митологична култура, а може би и късна форма на тангризма (вж Тангра*, Заратустра, Митра*); името явно е базирано върху др.-иранския термин Хар*, Ар*, който често се използва от древните и средновековните българи – срв. Арда*, Арбанаси*, Арбана*, Армения*, Арменци*, Артаван*, Аресвам*, Харен*, Аркан*, Аркбта*, Ареобинда*, Арев*, Арек*, Арбен*, Ардабур*, Арбанци* и пр.;

АРИЙЦИ – Арии*;

АРИЯ – земите населявани от Арии* (Арийци*) в северната част на Иран, в Иранското планинско плато; вж Арии*;




Гласувай:
2



1. shtaparov - ГОПАТИ е лесно обяснимо с израза ...
11.03.2020 20:49
ГОПАТИ е лесно обяснимо с израза ГОВ-ПАТИ (Господар на Говедата),а САМАР и СУМЕРУ са другите имена на АРИАНА (АРИЙНА= Страната на Ариите). Това подсеща,че имат еднакъв смисъл с календарния ни термин СОМОР (СОМОРЪ= СУМЕРУ) което си е наистина така,понеже АРЕЙ и СОМОР са другите имена на МАРС.
цитирай
2. dichodichev1 - История на Българите; за chtaparov
14.03.2020 16:46
АРИИ, Арийци*, етнос от ирано-индийската общност, населяващи северен Иран преди средата на II хилядолетие пр. Христа. Ариите, живеещи в долините на предпланинските и планинските райони, определено са скотовъдци и по-скоро номади, отколкото уседнало население – нпр. на арийско-др.-индийски Вожд (гопати) е с буквалното значение “който има крави”, а Борба (гавишти) – “жадуващ да придобие крави” (ИИ*, стр. 484); арийската дума приета в др.-инд. гопати: “вожд, племенен вожд”, следва да се разглежда като съставна от Го-, Ко-: “к’рава, газела”, и Пати: “господар”, което е всъщност др.-иран. и др.-бълг. Бат*, Бата*, а това също оказва района – териториален и културно-езиков, откъдето са ариите. Но къде е думата "Говедо" в "Борец" - гавишти?! За Ариите стремежът към БОГАТСТВО е налице. А това, че смятат КРАВАТА за размиенна единица и богатство е отделен и страничен въпрос, а не главен!!! То означава просто "ПАРА, пари, бгатство, стойност"!
Към ср. на ІІ хдл пр. Хр. Арите завладяват С. Индия, а е възможно техни представители да са стигнали и до Китай, където по това време в Китай е “открита” каруцата за теглена от кон* (все едно, че не познавали "волската каруца"!); към това време вземат от Индия и ориза (какво ли са яли преди това горките китайци - само прилепи и гущери ли?!). В др.-индийският (санскрит) език думата “ария”, както и в др.-персийския език думата “айрия”, е запазена със значението “от добро семейство”, “благороден”, “аристократ”, като така са се назовавали завоевателите-арийци в Индия, в противоположност на покореното местно население, наричано от тях “дасъю, дас’ю” (ИИ*).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dichodichev1
Категория: История
Прочетен: 194536
Постинги: 266
Коментари: 337
Гласове: 113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031