Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2019 18:19 - Историята е точна наука.
Автор: dichodichev1 Категория: История   
Прочетен: 719 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 04.07.2019 18:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Историята е точна наука. Всеки миг тя запечатва като обемна, поликоординатна снимака развитието на света в цялостта му, в конкретиката на отделните факти и в детайлите. В това число и действието на онези фактори, за присъствието на които учените все още само предполагат, или дори не подозират, че съществуват. Тя фиксира и степента на развитие на знанието – общото и регионалното, на точните, природните и обществените науки, чиито достижения в един или друг момент от развитието на знанието на човечеството, включително и в последната си най-модерна битност, поради това че все още не са достигнали идеалната степен на обективна съвършеност, на практика ограничават в дадена си степен тълкуването на всяка отделна картина, заснета безпристрастно и цялостно от историята. При това тя, историята, запечатва модите, маниите и догмите, които изкривяват моментните представи за обективната действителност и които често доста дълго (спрямо продължителността на един човешки живот) – с десетилетия и векове, вибрират в общественото съзнание. Тя жалонира и съхранява причините, които предопределят създаването на нови факти с уникални и предвидими във времето и пространството координати, както и промените вътре в самите причини, които също се подчиняват на всеобщите закономерности. Именно поради това си качество – на точна наука, историята е незаменима за обществото – малко или голямо, отминало или бъдещо, за човечеството като цяло, и затова тя - историята - ще е отличителна даденост за (на) всяка друга (извънземна) цивилизация, която хората ще срещнат в предстоящите времена.    

 



Тагове:   едно,


Гласувай:
2



Следващ постинг

1. barin - Да, но има различни тълкувания на ...
04.07.2019 22:46
Да, но има различни тълкувания на събитията от гледна точка на хората. След стотина години събитията се избистрят и случилото се влиза в историята. Затова е рано да се дава оценка на социализма, преходния период и Бойко Борисов.
Поздрави за добре дошъл в блога, dichodichev1!
цитирай
2. elcho - Добре дошъл в Ада !!!!
05.07.2019 20:02
Харесва ми че мислиш, че Историята е точна наука. Аз даже съм противник че я наричат Наука. Това е по скоро, разкази от шипковият храст. Хайде сега да видим, понеже моят баща е починал и ако трябва да се напише история за него кой какво ще напише. Например негов колега напише книга за баща ми и негов приятел и негов комшия и негов началник и негов роднина и после аз. Коя книга ще е най вярна?!?! Моята ли ?!, не. Аз незнам много неща за баща ми. Всички от изброените знаят и незнаят неща за него и всички книги ще са различни. Какво правим сега ?!?!,........... Добре дошъл приятел и успех тук. И бъди внимателен. Тук трудно те приемат.
цитирай
3. dichodichev1 - История на Българите
18.05.2020 03:51
elcho, благодаря за пожеланието!!! За всичките пожелания! Харесват ми аналитичните ти разсъждения и очаквам да споделяш открито и ясно мислите си за проучваното и писано от мен. Научи ме как да публикувам картите - средновековни и съвременни, които са основна част от безспорните доказателства.
цитирай
4. dichodichev1 - История на Българите
18.05.2020 04:11
barin, добре заварил! Историята е обективна и не се съобразява с гледната точка на хората, т.е. на отделните групи от хора и отделните човеци. Историческата граница за обективност е 50 години или половин век, но може да се приеме и век - няма лошо. В България отдавна има много ясно становище за вредата на социализма, но тя не може все още да се налага повсеместно и категорично, заради яростната съпротива на БСП, ДС, свързаната пряко с Кремъл енергийна и стопанска мафии и прочее; включително и Кремълската пропаганда и открита дезинформация продължават да заблуждават и да лъжат българите. През ноември 1989 г. не беше забранена БКП, кадрите й пре-демократично продължават да работят повсеместно в България и постепенно се заменят в огромните тъмни далавери от децата и внуците на комунистите, и сега ние и целия български народ продължаваме да страдаме от това статукво и да му плащаме лептата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dichodichev1
Категория: История
Прочетен: 194584
Постинги: 266
Коментари: 337
Гласове: 113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031