Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2023 20:16 - Метаморфози
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 7823 Коментари: 2 Гласове:
13

Последна промяна: 05.06.2023 20:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Метаморфози (на латински: Metamorphoseon) е поема на римския поет Овидий (Публий Овидий Назон – на латински: Publius Ovidius Naso), създадена през 8 г. от н.е. в Томи (днешна Констанца). Състои се от 15 книги. Оказва силно влияние на средновековната поезия. Думата метаморфози става нарицателно за най-различни промени и превъплъщения в живота.

Наистина метаморфозите обхващат всички сфери на обществения и личния живот. Специално в България метаморфозите си личат с просто око и са многобройни. Сякаш всичко в нашия живот след 1989 претърпя някаква метаморфоза в по-голяма или по-малка степен.

Самата България от една тоталитарна държава, най-верният сателит на СССР, се превърна в уж демократична държава. На мястото на партията ръководителка БКП и нейния прислужник БЗНС се нароиха 300 нови партии. Самите партии пък претърпяха многобройни метаморфози. СИВ и Варшавският договор бяха заменени с ЕС и НАТО. На думи България стана част от Европа, но не и на практика. По стандарт на живот ние сме далеч назад и встрани.

В политическия живот се появяваха от нищото партии – метеори и които също така в нищото изчезваха. Най-показателен е примера с НДСВ. Положителен факт е това, че партия като БСП се смъкна от първа или втора до едва пета политическа сила в парламента. Пример за подобна метаморфоза е мощната някога партия СДС, която се превърна в придатък на ГЕРБ. От всички партии може би единствено само ДПС не е претърпяла никаква метаморфоза, което обаче не е непременно за добро. Особено неблагоприятно за развитието на страната е прекалено дългото присъствие на политическата сцена на партия като ГЕРБ, която уж всички я знаем каква е. Не ми се вярва тя да претърпи метаморфоза до нормална партия. Затова не ми е никак приятно, че тя отново ще има достъп до властта.

Като говорим за политически метаморфози, както и друг път съм писал, очевидна е нуждата от една нова силна дясна проевропейска партия, която да може да спечели доверието на хората и да поведе България в правилната посока към Европа.

image




Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. laval - Днес
06.06.2023 17:14
гласуваха новия кабинет. Дано все пак да е за доброто на България.
цитирай
2. shtaparov - Произведението на Овидий съм го ...
10.07.2023 03:25
Произведението на Овидий съм го чел- хареса ми. Градът Констанца е кръстен вероятно на нашия цар Константин I Aсен (1257-1277 г.),който изглежда е паднал наблизо в битката с Иваил,а най-вредна за нашето политическо пространство е противоконституционната партия ДПС,която отдавна трябваше да бъде забранена или да сложи за свой върховен водач най-сетне някой Българин,та да повярваме че не е етническа.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100422
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961